Skip to main content

Story Writing for Class 10 HSLC Exam

Correct Tense Exercise | SEBA Class 9

From RG's Question Bank. 
Q. Give the correct tense forms of the verbs given in brackets:

1. We (be) good friends for long.

Ans: We have been good friends for long.

2. They (play) since morning.

Ans: They have been playing since morning.

3. What (do) he do yesterday?

Ans: What did he do yesterday?

4. We (need) your advice.

Ans: We need your advice.

5. Please try to (come) soon.

Ans: Please try to come soon.


Read Here More Exercise on Tense


6. We (want) to go to Mumbai next month.

Ans: We want to go to Mumbai next month.

7. She was (see) picking the marbles.

Ans: She was seen picking the marbles.

8. I (do) the work before my father comes.

Ans: I shall have done the work before my father comes.

9. Nobody (like) a traitor.

Ans: Nobody likes a traitor.

10. Three people (kill) in the accident.

Ans: There people were killed in the accident.

11. He (do) the work since Monday last.

Ans: He has been doing the work since Monday last.

12. The old man (go) for a walk every morning.

Ans: The old man goes for a walk every morning.

13. The bus (leave) the stoppage before I arrived.

Ans: The bus had left the stoppage before I arrived.

14. I (cut) my finger. It is bleeding.

Ans: I have cut my finger. It is bleeding.

15. When we went to his house, he (read) a book.

Ans: When we went to his house, he was reading a book.

16. Water (flow) downwards.

Ans: Water flows downwards.

17. I (see) a bird in the sky now.

Ans: I see a bird in the sky now.

18. He (finish) his work just now.

Ans: He has finished his work just now.

19. When I reached home, mother (cook) rice.

Ans: When I reached home, mother was cooking rice.

20. He talks as if he (know) everything.

Ans: He talks as if he knew everything.

21. I (not see) him for a week.

Ans: I have not seen him for a week.

22. If I (be) you I would not do that.

Ans: If I were you I would not do that.

23. The baby (cry) because it is hungry.

Ans: The baby is crying because it is hungry.

24. The train (arrive) at 9 AM everyday.

Ans: The train arrives at 9 AM everyday.

25. She went out after she (lock) the door.

Ans: She went out after she had locked the door.

26. I (have) my dinner an hour ago.

Ans: I had my dinner an hour ago.

27. When I saw him he (write).

Ans: When I saw him, he was writing.

28. He (arrive) just before the game started.

Ans: He had arrived just before the game started.

29. Don't disturb the child, it is (sleep)

Ans: Don't disturb the child, it is sleeping.

30. I just (finish) the work.

Ans: I have just finished the work.

31. The woman (weep) when I saw her.

Ans: The woman was weeping when I saw her.

32. No one (hear) from him for the last two years.

Ans: No one has heard from him for the last two years.

33. They (finish) the work by Sunday next.

Ans: They will have finished the work by Sunday next.

34. They (eat) all the apples before I arrived.

Ans: They had eaten all the apples before I arrived.

35. It is time we (leave)

Ans: It is time we left.

36. Look at the sky, it (go) to rain.

Ans: Look at the sky, it is going to rain.

37. We (know) each other for ten years.

Ans: We have known each other for ten years.

38. I (write) the story since morning.

Ans: I have been writing the story since morning.

39. If it (rain) we shall not go to school today.

Ans: If it rains, we shall not go to school today.

40. The passenger jumped off the train while it (move).

Ans: The passanger jumped off the train while it was moving.

41. I (write) the essay for fifteen minutes.

Ans: I have been writing the essay for fifteen minutes.

42. The old man (go) out for a walk regularly in the morning.

Ans: The old man goes out for a walk regularly in the morning.

43. If he (be) honest he would have been praised.

Ans: If he had been honest he would have been praised.

44. He usually (go) for a walk in the morning.

Ans: He usually goes for a walk in the morning.

45. When they came, the boy play chess.

Ans: When they came, the boy was playing chess.

46. He (go) to Shillong last month.

Ans: He went to Shillong last month.

47. Before he arrived at the station, the train (leave) already.

Ans: Before he arrived at the station, the train had left already.

48. He (not come yet)

Ans: He has not come yet.

49. Many soldiers (kill) in the Kargil war.

Ans: Many soldiers were killed in the Kargil war.

50. I (see) the Tajmahal and know how beautiful it is.

Ans: I have seen the Tajmahal and know how beautiful it is.

51. I wish I (be) the principal of the school.

Ans: I wish I were the principal of the school.

52. I (know) them for the last two years.

Ans: I have known them for the last two years.

53. I went out when it (rain)

Ans: I went out when it was raining.

54. I (read) in the school for the last seven years.

Ans: I have been reading in the school for the last seven years.

55. Ram came to meet me after I (leave) the place.

Ans: Ram came to meet me after I had left the place.

56. The minister (not arrive) yet.

Ans: The minister has not arrived yet.

57. He (leave) the place a year ago.

Ans: He left the place a year ago.

58. It is time I (go) to bed.

Ans: It is time I went to bed.

59. I (see) you yesterday.

Ans: I saw you yesterday.

60. He (swim) in the river.

Ans: He swims in the river.

61. The patient (die) before the doctor came.

Ans: The patient had died before the doctor came.

62. The patient (die) an hour ago.

Ans: The patient died an hour ago.

63. The thief (leave) before the doctor came.

Ans: The thief had left before the doctor came.

64. She (suffer) from fever since January.

Ans: She has been suffering from fever since January.

65. There (be) nobody in the house when we called.

Ans: There was nobody in the house when we called.

66. The little girl (cry) because she is hungry now.

Ans: The little girl is crying because she is hungry.

67. Fortune (favour) the brave.

Ans: Fortune favours the brave.

68. We (enter) the classroom before the teacher came.

Ans: We had entered the classroom before the teacher came.

69. The boys (reach) the town before it grew dark.

Ans: The boys had reached the town before it grew dark.

70. I would have been happy if I (be) a king.

Ans: I would have been happy if I had been a king.

71. My father (come) home tomorrow.

Ans: My father will come home tomorrow.

72. He usually (take) his breakfast at 7 AM

Ans: He usually takes his breakfast at 7 AM

73. Ice (float) on water.

Ans: Ice floats on water.

74. It is a month since I (see) him.

Ans: It is a month since I saw him.

75. He (prepare) his lesson before the teacher came.

Ans: He had prepared his lesson before the teacher came.

76. Water (freeze) in extreme cold.

Ans: Water freezes in extreme cold.

77. It is time we (return) home.

Ans: It is time we returned home.

78. When he entered my room I (sleep)

Ans: When he entered my room, I was sleeping.

79. He (go) to Guwahati last week.

Ans: He went to Guwahati last week.

80. He (kill) in the battle last year.

Ans: He was killed in the battle last year.

81. Socrates was (take) away to prison.

Ans: Socrates was taken away to prison.

82. He (finish) his work an hour ago.

Ans: He finished his work an hour ago.

83. My father (work) in this factory for five years.

Ans: My father has been working in this factory for five years.

84. Stop that noise. I (listen) to the news on the road.

Ans: Stop that noise. I am listening to the news on the road.

85. Ramu (not come) back from the market yet.

Ans: Ramu has not come back from the market yet.

86. They (live) in our town for the last ten years.

Ans: They have been living in our town for the last ten years.

87. The match (begin) before I reached.

Ans: The match had begun before I reached.

88. My father (arrive) at the bust stop everyday at 6 AM.

Ans: My father arrives at the bus stop everyday at 6 AM

89. Hari Sing (read) a novel when I entered the room.

Ans: Hari Sing was reading a novel when I entered the room.

90. Our school (reopen) next Monday.

Ans: Our school reopens next Monday.

91. There (be) only a few students in the class yesterday.

Ans: There were only a few students in the class yesterday.

92. The man who (work) hard can succeed in life.

Ans: The man who works hard can succeed in life.

93. We (play) football at this time tomorrow.

Ans: We shall be playing football at this time tomorrow.

94. It (rain)  since 10 o'clock.

Ans: It has been raining since 10 o'clock.

95. She (read) the book when I met her.

Ans: She was reading the book when I met her.

96. If I (be) a bird, I could fly.

Ans: If I were a bird, I could fly.

97. They (reach) home before it grew dark.

Ans: They had reached home before it grew dark.

98. I (go) to apply for the post.

Ans: I am going to apply for the post.

99. The bus (leave) Guwahati at 6 o'clock everyday.

Ans: The bus leaves Guwahati at 6 o'clock everyday.

100. It's time I (do) some real work.

Ans: It's time I did some real work.

101. He (wait) for you since  8 AM

Ans: He has been waiting for you since 8 AM.

102. The train (reach) the station before we arrive.

Ans: The train had reached the station before we arrived.

Comments