Skip to main content

Class 10 English Tense Forms : SEBA HSLC Exam Questions Answers

Assam SEBA HSLC Class 10 (Ten) English Grammar Questions on Tenses of Last 23 Years' Solved from Question Bank. 50 Additional Important Questions Prepared for Assam Board Students Also Given at the End of This Lesson with Answers.


Q. Use the correct tense-form of the verbs given in brackets


1. HSLC Exam 1998


a. When he entered my room, I (write) a letter.

Ans: When he entered my room, I was writing a letter.

b. The match (start) before we reached the field.

Ans: The match had started before we reached the field.

c. It is time you (go) home.

Ans: It is time you went home.


2. HSLC Exam 1999


a. We shall wait here until he (come) back.

Ans: We shall wait here until he comes back.

b. When he came in, I (write) a letter.

Ans: When he came in, I was writing a letter.


3. HSLC Exam 2000


a. He (walk) across the road when a scooter hit him.

Ans: He was walking across the road when a scooter hit him.

b. I wish I (accept) the job.

Ans: I wish I accepted the job.

c. Hurry up, the taxi (wait).

Ans: Hurry up, the taxi is waiting.


4. HSLC Exam 2001


a. They (live) in Delhi for ten years.

Ans: They have been living in Delhi for ten years.

b. She died after she (suffered) for five years.

Ans: She died after she had suffered for five years.

c. Ten years (passed) since I met you.

Ans: Ten years have passed since I met you.

d. When he came, it (be) all over.

Ans: When he came, it was all over.

e. He stay (here) until you return.

Ans: He will stay here until you return.


5. HSLC Exam 2002


a. When he started for office, it still (rain).

Ans: When he started for office, it was still raining.

b. I (not meet) my friend for ages.

Ans: I have not met my friend for ages.

c. If you (request) him, he would have helped you.

Ans: If you had requested him, he would have helped you.

d. She (work) in this school since 1990.

Ans: She has been working in this school since 1990.

e. We two (be) friends for long.

Ans: We two have been friends for long.


6. HSLC Exam 2003


a. We (know) each other for the last ten years.

Ans: We have known each other for the last ten years.

b. If I (know) his address, I would have contacted him.

Ans: If I had known his address, I would have contacted him.

c. Look, there (go) the bus.

Ans: Look, there goes the bus.


7. HSLC Exam 2004


a. He cannot play in the match as he (injure) his foot.

Ans: He cannot play in the match as he has injured his foot.

b. I wish I (can) help you.

Ans: I wish I could help you.

c. If I (be) you, I should not accept that post.

Ans: If I were you, I should not accept that post.


8. HSLC Exam 2005


a. I hurried back to the room (feel) very nervous, for it is much easier (steal) something than to return it undetected. I (open) the door quietly, then (stand) in the doorway in clouded moonlight. Anil was still asleep. I (creep) to the head of the bed and my hand (come) up with the notes.

Ans: I hurried back to the room feeling very nervous,for it is much easier to steal something than to return it undetected. I opened the door quietly, then stood in the doorway in a clouded moonlight. Anil was still asleep. I crept to the head of the bed and my hand came up with the notes.


9. HSLC Exam 2006


a. Father is not at home, he (go) out.

Ans: Father is not at home, he has gone out. 

b. He (reach) the station before the train departed.

Ans: He had reached the station before the train departed.

c. It's time we (return) home.

Ans: It's time we returned home.


10. HSLC Exam 2007


a. The new teacher (teach) us for six months.

Ans: The new teacher has been teaching us for six months.

b. Mohan (reach) home before it started raining.

Ans: Mohan had reached home before it started raining.

c. He told us that he never (tell) a lie.

Ans: He told us that he never tells a lie.


11. HSLC Exam 2008


a. Our teacher (go) to London last year.

Ans: Our teacher went to London last year.

b. John (write) a number of short stories.

Ans: John has written a number of short stories.

c. We should never (tell) a lie.

Ans: We should never tell a lie.


12. HSLC Exam 2009


a. The lady slipped while she (climb) the steps.

Ans: The lady slipped while she was climbing the steps.

b. We shall wait here until he (come) back.

Ans: We shall wait here until he comes back.

c. He talks as if he (know) everything.

Ans: He talks as if he knew everything.


13. HSLC Exam 2010


a. He jumped off the bus while it (move).

Ans: He jumped off the bus while it was moving.

b. He said that he (post) the letter.

Ans: He said that he had posted the letter.

c. He (be) a teacher since 1994.

Ans: He has been a teacher since 1994


14. HSLC Exam 2011


a. We (know) each other for five years.

Ans: We have known each other for five years.

b. The other day I (meet) a magician in the bazaar.

Ans: The other day I met a magician in the bazaar.


15. HSLC Exam 2012


a. She said that she (will) help her friend.

Ans: She said that she would help her friend.

b. The boys (play) in the garden when the tree fell down.

Ans: The boys were playing in the garden when the tree fell down.


16 HSLC Exam 2013


a. I wish I (be) a king.

Ans: I wish I were a king.

b. The boy (sleep), don't disturb him.

Ans: The boy is sleeping, don't disturb him.


17. HSLC Exam 2014


a. She (read) a book when I saw her.

Ans: She was reading a book when I saw her.

b. She (be) a teacher since 2004.

Ans: She has been a teacher since 2004.


18. HSLC Exam 2015


a. The bell rang after we (finish) our work.

Ans: The bell rang after we had finished our work.

b. Please ring me up as soon as he (come).

Ans: Please ring me up as soon as he comes.


19. HSLC Exam 2016


a. It is time we (go) to bed.

Ans: It is time we went to bed.

b. She behaves as if she (know) everything.

Ans: She behaves as if she knew everything.


20. HSLC Exam 2017


a. If it (rain) we shall not go out.

Ans: If it rains, we shall not go out.

b. We (know) each other for the last ten years.

Ans: We have known each other for the last ten years.


21. HSLC Exam 2018


a. If I (be) you, I would not have called him again.

Ans: If I were you, I would not have called him again.

b. The principal is not in his room. He (go) out.

Ans: The principal is not in the room. He has gone out.


22. HSLC Exam 2019


a. They (live) in Delhi for ten years.

Ans: They have been living in Delhi for ten years.

b. When he came it (be) all over.

Ans: When he came it was all over.

c. He (stay) here until you return.

Ans: He will stay here until you return.


23. HSLC Exam 2020


a. I (go) there before she went.

Ans: I had gone there before she went.

b. Ten years (pass) since I met you last.

Ans: Ten years have passed since I met you last.

c. When she came, I (write) a letter.

Ans: When she came, I was writing a letter.


Some Additional Important Questions on Tenses with Answers:


1. It (rain) since five o'clock this morning.

Ans: It has been raining since 5 O'clock this morning.

2. I (see) him yesterday.

Ans: I saw him yesterday.

3. If it (rain), I shall not go out.

Ans: If it rains, I shall not go out.

4. If you neglect your studies, you (fail)

Ans: If you neglect your studies, you will fail.

5. I (have) my dinner an hour ago.

Ans: I had my dinner an hour ago.

6. As he was getting off the bus, he (fall) down.

Ans: As he was getting off the bus, he fell down.

7. We have not met since we (leave) school.

Ans: We have not met since we left school.

8. We (not see) him for a month. 

Ans: We have not seen him for a month.

9. He went out after he (lock) the door.

Ans: He went out after he had locked the door.

10. The police came after he (leave).

Ans: The police came after he had left.

11. I (wish) I can help him.

Ans: I wish I could help him.

12. Her examination (begin) tomorrow.

Ans: Her examination begins tomorrow.

13. The boys (play) in the field now.

Ans: The boys are playing in the field now.

14. He treated me as though I (be) a God.

Ans: He treated me as though I were a God.

15. You (fail) unless you work hard.

Ans: You will fail unless you work hard.

16. Water (flow) downwards.

Ans: Water flows downwards.

17. Milk (be) white.

Ans: Milk is white.

18. Socrates (take) away to prison.

Ans: Socrates was taken away to prison.

19. He (go) to Kolkata last month. 

Ans: He went to Kolkata last month.

20. The train usually (reach) Guwahati at 9 PM.

Ans: The train usually reaches Guwahati at 9 PM

21. The sun (rise) in the east.

Ans: The sun rises in the east.

22. There (be) a mango tree in our courtyard.

Ans: There is a mango tree in our courtyard.

23. He (see) the Tajmahal.

Ans: He has seen the Tajmahal.

24. He (make) a great mistake.

Ans: He has made a great mistake.

25. We (learn) English for 5 years now.

Ans: We have been learning English for 5 years now.

26. He (leave) for England last Monday.

Ans: He left for England last Monday.

27. He (leave) the station before it rained.

Ans: He had left the station before it rained.

28. My father usually (go) to the market on foot.

Ans: My father usually goes to the market on foot.

29. I (not visit) Kolkata yet.

Ans: I have not visited Kolkata yet.

30. Water (boil) at 100 degree C. 

Ans: Water boils at 100 degree C.

31. One of my brothers (live) in Delhi.

Ans: One of my brothers lives in Delhi.

32. If the rain continues, the programme (cancel).

Ans: If the rain continues, the programme will be cancelled.

33. The army (defeated) in the battle.

Ans: The army was defeated in the battle.

34. He (kill) in an accident.

Ans: He was killed in an accident.

35. They (reach) school before it rained.

Ans: They had reached school before it rained.

36. We (finish) the work before the guests arrived.

Ans: We had finished the work before the guests arrived.

37. I (reach) home before it rains.

Ans: I shall have reached home before it rains.

38. They (finish) the homework before the school reopens.

Ans: They will have finished the homework before the school reopens.

39. Shakespeare (say), "Frailty! Thy name is woman".

Ans: Shakespeare says, "Frailty ! Thy name is woman".

40. I heard that you (be) ill.

I heard that you were ill.

41. Don't disturb the child, it (sleep) now. 

Ans: Don't disturb the child, it is sleeping.

42. I (read), I can't go now.

Ans: I am reading, I can't go now.

43. Wait ! I (open) the door.

Ans: Wait! I am opening the door.

44. The construction was (begin) a month ago.

Ans: The construction was begun a month ago.

45. We (visit) you shortly.

Ans: We shall visit you shortly.

46. He (buy) a bicycle recently.

Ans: He bought a bicycle recently.

47. He (wait) here until you come back.

Ans: He will wait here until you come back.

48. Study hard lest you (fail)

Ans: Study hard lest you should fail.

49. Once upon a time there (be) a great king who ruled India.

Ans: Once upon a time, there was a great king who ruled India.

50. I haven't met him since I (leave) school.

Ans: I haven't met him since I left school.

Comments