Skip to main content

Story Writing for Class 10 HSLC Exam

Narration Exercise for Class 12 HS Exam: AHSEC Assam (Updated)

Assam HS Class 12 Examination Questions of Last 20 Years on Narration (Direct and Indirect Speech) Solved. Additional Important Questions are also given for practice.


Q. Change the form of narration in the following sentences:

HS 2000

1. He said to me, "When will you go to Delhi? I shall send my brother with you."

Ans: He asked me when I would go to Delhi and said that he would send his brother with me.

2. I asked Rita what she was doing. Rita replied that she was preparing her lesson.

Ans: I said to Rita, "What are you doing?" "I am preparing my lesson," said Rita.


Also Read Here

Correct Tense Class 12

Voice Change Class 12


HS 2001

1. Ramen said to the boy, "What's the matter? Why are you crying? Be cheerful."

Ans: Ramen asked the boy what the matter was and why he was crying. He (Ramen) also asked him to be cheerful.

2. My friend told me that he was very thirsty and requested me to give him a glass of water.

Ans: My friend said to me, "I am very thirsty.  Please give me a glass of water."


HS 2002

1. The boy said to the teacher, "Sir, I am weak in English and seek your advice."

"Read the text thoroughly and try to express your ideas in simple correct English," said the teacher.

Ans: The boy told the teacher that he was weak in English and sought his advice.

The teacher advised him to read the text thoroughly and try to express his ideas in simple correct English.

2. I asked my friend why he looked so sad. He replied that his father was seriously I'll and there was little hope for his recovery.

Ans: I said to my friend, "Why do you look so sad?" He said, "My father is seriously ill. There is little hope for his recovery".


HS 2003

1. "I've just bought a car," said Peter, "But it isn't insured yet. So I cannot take you for a ride."

Ans: Peter said that he had just bought a car but it wasn't insured till then. So, he could not take me for a ride.

2. The man said that they had been there for two and a half years and we're going to stay another six months.

Ans: The man said, "We have been here for two and a half years. We are going to stay another six months."


HS 2004

1. The traveller said to the peasant, "Can you show me the nearest inn?" "Yes", said the peasant.

Ans: The traveller asked the peasant if he could show him the nearest inn. The peasant replied that he could.

2. She said to her son that she was old and lonely and asked him if he had no pity on her loneliness.

Ans: She said to her son, "I am old and lonely. Don't you have pity on my loneliness?"


HS 2005

1. "Nothing can be avoided," said Caesar, "Which the gods have purposed. These omens appear to everyone, not only to Caesar".

Ans: Caesar said that nothing could be avoided which the gods had purposed. He added that those omens appeared to everyone, not only to Caesar.


HS 2006

1. "Hercules", said the Goddess of virtue, "I offer myself to you because I know you are descended from the gods and that you have given proof of that by your love of virtue".

Ans: The Goddess of virtue told Hercules that she offered herself to him because she knew that he was descended from the gods he had given proof of that by his love of virtue.

2. When John asked Marry whether she would help him, she replied that she would.

Ans: When John said to Marry, "Will you help me?" Marry said, "Yes, I will".


HS 2007

1. He said, "I do not wish to see any of you. Go away."

Ans: He said that he did not wish to see any of them and asked them to go away.

2. The traveller asked the peasant if he could tell him the way to the nearest inn. The peasant replied that he could.

Ans: The traveller said to the peasant, "Can you tell me the way to the nearest inn?" "Yes", said the peasant.


HS 2008

1. "Rashmi" Karan said, "I have a very important matter to discuss with you today, so you must give me your attention".

Ans: Karan told Rashmi that he had a very important matter to discuss with her that day and so she had to give him her attention.

2. The teacher ordered Joe to stand up and asked him why he had not prepared his lesson. He also told him that he would write to his (Joe's) father.

Ans: The teacher said to Joe, "Stand up. Why haven't you prepared your lesson? I shall write to your father".


HS 2009

1. Rohit said to his friends, "Let us go and help the flood affected people."

Ans: Rohit suggested to his friends that they should go and help the flood affected people.

2. I asked Priyam what she was doing. Priyam replied that she was preparing her lessons.

Ans: I said to Priyam, "What are you doing?" "I am preparing my lessons", said Priyam.


HS 2010

1. I said to him, "How long will you stay?" He replied, "for five days."

Ans: I asked him how long he would stay. He replied that he would stay for five days.

2. The boy humbly requested the teacher to excuse him and promised that he would never do so again.

Ans: The boy said to the teacher, "Excuse me, sir. I will never do so again."


HS 2011

1. Rajmi asked her friends if they were ready to go with her. They wanted to know what her intention was.

Ans: Rajmi said to her friends, "Are you ready to go with me?" "What is your intention?", said they.

2. The boy requested that he might be allowed to get in. But the teacher said, "No".

Ans: The boy said, "Let me get in please."

But the teacher forbade him to get in.



HS Exam 2013

1. "Why aren't you wearing chappals?" I ask one boy. "My mother did not bring them down from the shelf", he answers simply.

Ans: I ask one boy why he isn't wearing chappals. He answers simply that his mother didn't bring them down from the shelf.

2. One day Mukesh told me that he would be a motor mechanic and leave Firozabad. I asked him if he knew anything about cars.

Ans: One day Mukesh said to me, "I shall be a motor mechanic and leave Firozabad." I said to him, "Do you know anything about cars?"



HS Exam 2014

1. The lady said to the salesman, "What is the price of this Barbie doll?" The salesman said to her, "It is a bit expensive. But I can give it to you at a 20 percent discount."

Ans: The lady asked the salesman what the price of that Barbie doll was. The salesman replied to her that it was a bit expensive but he could give it to her at a 20 percent discount.

2. One day Mohan told me that he would become a doctor and leave Assam. I asked him if he knew anything about medicine.

Ans: One day Mohan said to me, "I shall become a doctor and leave Assam." I said to him, "Do you know anything about medicine?"



HS Exam 2015

1. "Where do you go every Sunday?" I asked the girl. She replied, "I go to the church".

Ans: I asked the girl where she went every Sunday. She replied that she went to the church."

2. The teacher asked Rumi if she had read the Bible. She replied that she hadn't.

Ans: The teacher said to Rumi, "Have you read the Bible?" She said, "No, I haven't."



HS Exam 2016

1. "How long do you have to wait for your train?" the woman asked me. "About an hour," I replied.

Ans: The woman asked me how long I had to wait for my train. I replied that I had to wait about an hour.

2. I asked Ranjan where Neena lived. Ranjan replied regretfully that he didn't know.

Ans: I said to Ranjan, "Where does Neena live?" Ranjan said, "Sorry, I don't know."



HS Exam 2017

1. The boy said to the teacher, "Sir, I am weak in English and seek your advice." "Read the text thoroughly and try to express your ideas in simple correct English." said the  teacher.

Ans: The boy told the teacher that he was weak in English and sought his advice. The teacher advised him to read the text thoroughly and try to express his ideas in simple correct English.

2. My friend told me that he was very thirsty and requested me to give him a glass of water.

Ans: My friend said to me, "I am very thirsty. Please give me a glass of water."



HS Exam 2018

1. The speaker said, "I thank you, ladies and gentlemen, for giving me a kind hearing. When I arrived here yesterday I did not believe that I might meet so large a gathering."

Ans: The speaker thanked the ladies and gentlemen for giving him a kind hearing. He also added that when he arrived there the previous day he did not believe that he might meet so large a gathering.

Or

Addressing them/the audience as ladies and gentlemen, the speaker thanked them for giving him a kind hearing. He also said that when he arrived there the previous day, he did not believe that he might meet so large a gathering

2. His mother exclaimed in sorrow that she had not a bit of bread to give him and that he had eaten up all the provisions she had in the house the previous day.

Ans: His mother said, "Alas! I have not a bit of bread to give you. You ate up all the provisions I had in the house yesterday."



HS Exam 2019

1. Reena said to the boy, "What's the matter? Why are you crying? Be cheerful."

Ans: Reena asked the boy what the matter was and why he was crying. She also advised him to be cheerful.

2. The customer inquired if he could get a garden roller in that shop. The assistant respectfully replied that he would get it in the hardware department.

Ans: The customer said, "Can I get a garden roller in this shop?" The assistant said, "Sir, you will get it in the hardware department."



HS Exam 2020

1. Alexander said to Porus, "How do you desire to be treated?" He answered, "Like a king."

Ans" Alexander asked Porus how he desired to be treated. He answered that he desired to be treated like a king.

2. The boys exclaimed in joy that they had all passed the test and that they would celebrate their success the next day.

Ans: The boys said, "Hurrah! We have all passed the test and we shall celebrate our success tomorrow."



Additional Important Questions:

1. The traveller said, "Can you tell the way to the nearest inn?" "Yes", said the peasant.

Ans: The traveller asked the peasant if he could tell him the way to the nearest inn. The peasant replied that he could.

2. Ramen told his brother not to run in the sun. The brother replied that he would be coming soon.

Ans: Ramen said to his brother, "Do not run in the sun." The brother said, "I shall be coming soon."

3. The teacher said to the student, "Why are you silent? Speak out. Can't you hear?"

Ans: The teacher asked the student why he was silent. He told him to speak out. He again asked him if he couldn't hear.

4. "I want to work for you," I said to Anil.
"Can you cook?" Anil asked me.

Ans: I told Anil that I wanted to work for him. Anil asked me if I could cook.

5. "Boys," said the teacher to the students, "I shall never forget the love that you have given me". "Sir, you deserve it for the sacrifices you have made for our society", said the students.

Ans: Addressing the students as boys, the teacher told them that he would never forget the love they had given him. The students replied respectfully that he deserved it for the sacrifices he made for their society.

Comments

Post a Comment