Skip to main content

Story Writing for Class 10 HSLC Exam

Sentence Pattern | Class 9 | HSLC Class 10 | SEBA English Grammar

1. HSLC 2003

a. Corbett knew where the tiger was lying

Ans: Father knew where the man was working.

b. S + V + O + time phrase.

Ans: I met him in the morning.



2. HSLC 2004

a. He said that he was innocent.

Ans: I know that the earth is round.

b. S + V + O + complement

Ans: People selected him their captain



3. HSLC 2005

a. The building had to be demolished.

Ans: The house had to be cleaned.

b. S + V + that clause

Ans: He says that he is ill.



4. HSLC 2006

a. I started to approach the tree.

Ans: We began to play cricket.

b. S + V + O + O

Ans: He gave me a book.



5. HSLC 2007

a. The old man made no complaint.

Ans: The young boy uttered no word.

b. S + V + Infinitive + Object

Ans: I like to eat mangoes.



6. HSLC 2008

a. The more you read, the more you learn.

Ans: The more you work, the more you earn

Or

The higher you go in the sky, the lighter you will feel

Or

The faster you walk, the earlier you will reach.

b. S+ V + O

Ans: He plays Cricket.

Or

I eat rice.

Or

He reads the Gita



7. HSLC 2009

a. He enjoys flying kites.

Ans: He enjoys watching television.

b. Tigers are troubled by flies.

Ans: The labourers are exploited by the rich.



8. HSLC 2010

a. He enjoys playing cards.

Ans: He enjoys reading novels.

b. S + V + O + O

Ans: He told me a story.



9. HSLC 2011

a. The teacher gave him a dictionary.

Ans: The man gave me a book.

b. S+ V + O + C

Ans: He called me a fool.

Or

We selected him captain.



10. HSLC 2012

a. The child taught him a lesson.

Ans: The teacher taught us grammar.

b. S + V + O

Ans: I read a book.



11. HSLC 2013

a. Painting is an art.

Ans: Writing is a skill.

b. S + V + O + O

Ans: He gave me a book.



12. HSLC 2014

a. Painting is an art.

Ans: Walking is an exercise.

b. S + V + to infinitive

Ans: I like to read.

Comments