Skip to main content

AHSEC HS Class 11 Error Correction Exercises

Assam HS First year exam questions on error correction.

Years 2012 to 2020.

Q. Rewrite the following sentences correctly.



HS 2012

1. It is a nice poetry.
Ans: It is a nice poem.
2. I know to swim.
Ans: I know how to swim.
3. He prefers coffee than tea.
Ans: He prefers coffee to tea.
4. The man is mortal.
Ans: Man is mortal.
5. Diganta is a MA in English.
Ans: Diganta is an MA in English.


HS 2013

1. There is still little water in the tank; use it sparingly.
Ans: There is still a little water in the tank; use it sparingly.
2. I am knowing you.
Ans: I know you.
3. He usually is going to school at 7 AM
Ans: He usually goes to school at 7 AM.
4. The clerk has already typed the letter before the principal summoned him to do so.
Ans: The clerk had already typed the letter before the principal summoned him to do so.


HS 2015

1. Everybody have to work.
Ans: Everybody has to work.
2. She said she will take care of the baby.
Ans: She said she would take care of the baby.
3. One should learn how to read and write in his mother language.
Ans: One should learn how to read and write in one's mother tongue.
4. He left the hostel with bag and baggage.
Ans: He left the hostel bag and baggage.
5. He is a MA in History.
Ans: He is an MA in History.
6. My mother never listens what I say.
Ans: My mother never listens to what I say.


HS 2016

1. My mother never listens what I say.
Ans: My mother never listens to what I say.
2. It is raining since morning.
Ans: It has been raining since morning.


HS 2017

1. Guwahati is one of the oldest city in the country.
Ans: Guwahati is one of the oldest cities in the country.
2. This city is known for its beautiful sceneries.
Ans: This city is known for its beautiful scenery.


HS 2018

1. He left the hostel with bag and baggage.
Ans: He left the hostel bag and baggage.
2. She is reading since morning.
Ans: She has been reading since morning.


HS 2019

1. He is one of the best boy in the class.
Ans: He is one of the best boys in the class.
2. Neither Ram nor Rahim are present in the meeting. 
Ans: Neither Ram nor Rahim is present in the meeting.


HS 2020

1. The honesty is the best policy.
Ans: Honesty is the best policy.
2. She invited my husband and myself.
Ans: She invited me and my husband.


Additional Questions:

1. Give me fooding and lodging.
Ans: Give me food and lodging.
2. Let us discuss about the matter.
Ans: Let us discuss the matter.
3. One must do his duty.
Ans: One must do one's duty.
4. He ordered for a cup of tea.
Ans: He ordered a cup of tea.
5. He reached home before it rained.
Ans: He had reached home before it rained.
6. His English knowledge is poor.
Ans: His knowledge of English is poor.
7. You are taller than me.
Ans: You are taller than I.
8. Let us hear his speech.
Ans: Let us listen to his speech.
9. I know to speak Hindi.
Ans: I know how to speak Hindi.
10. He said that he is ill.
Ans: He said that he was ill.

Comments