Skip to main content

Class 10: Synthesis of Sentences: SEBA HSLC Exam

Assam HSLC Exam Questions of Last 23 Years on Synthesis of Sentences Solved.

HSLC EXAM QUESTIONS:

Q. Combine the following sentences.

1. HSLC EXAM 1998

a. Robin is my friend. He is a journalist.
Ans: Robin who is a journalist is my friend. Or Robin, my friend, is a journalist. 
b. You insulted him. This is his complaint.
Ans: His complaint is that you insulted him.

2. HSLC EXAM 1999

a.Where has he gone? Do you know it? 
Ans: Do you know where he has gone?
b. A boy said this. I know the boy.
Ans: I know the boy who said this.

3. HSLC EXAM 2000

a. What are you making? Let me see.
Ans: Let me see what you are making.
b. Don't overeat.You will be ill.
Ans: Don't overeat or you will be ill. 
Or If you overeat, you will be ill. 

4. HSLC EXAM 2001

a. He was ignorant of the matter. His ignorance was complete.
Ans: He was completely ignorant of the matter.
b. The man created the trouble. He was arrested by the police.
Ans: The man who created the trouble was arrested by the police. 
Or The man was arrested by the police because he created the trouble. 
Or The man was arrested for creating the trouble. 

5. HSLC EXAM 2002

a. He is very sincere. Everybody in the school says this.
Ans: Everybody in the school says that he is very sincere.
b. You can start the machine. You have to press this button.
Ans: You have to press this button to start the machine. 
Or You can start this machine by pressing this button. 
Or If you press this button, the machine will start. 

HSLC EXAM 2003

a. I have seen you somewhere. I can't remember where.
Ans: I can't remember where I have seen you.
b. You turn these knobs. You can then open the box.
Ans: You have to turn these knobs to open the box. 
Or You can open the box by turning these knobs. 
Or If you turn these knobs, the box will open. 

7. HSLC EXAM 2004

a. She opened the cage. She let the bird fly away.
Ans: She opened the cage and let the bird fly away. 
Or She let the bird fly away by opening the cage. 
b. I can't buy a car. I don't have the money.
Ans: I don't have the money to buy a car. 
Or I can't buy a car because I have no money. 

8. HSLC EXAM 2005

a. The earth is round. We can prove it.
Ans: We can prove that the earth is round.
b. We should drop the plan. That is my suggestion.
Ans: My suggestion is that we should drop the plan.

9. HSLC EXAM 2006

a. He will pass. There is no doubt about it.
Ans: There is no doubt that he will pass.
Or he will undoubtedly pass.
b. My uncle built this bridge. He is an engineer in the P.W.D.
Ans: My uncle who is an engineer in the PWD built this bridge . 
Or My uncle, an engineer in the PWD, built this bridge. 

10. HSLC EXAM 2007

a. The rain will stop. Let us wait till then. 
Ans: Let us wait till the rain stops.
b. He is not sincere. He is not honest.
Ans: He is neither sincere nor honest.

11. HSLC EXAM 2008

a. The man created the trouble. He was arrested by the police.
Ans: The man who created the trouble was arrested by the police.
Or The man was arrested by the police because he created the trouble. 
Or The man was arrested for creating the trouble.
b. The earth is round. We can prove it. 
Ans: We can prove that the earth is round.

12. HSLC EXAM 2009

a. He was innocent. He wanted to prove it.
Ans: He wanted to prove that he was innocent.
Or he wanted to prove his innocence.
b. He brought the news. The news was not true.
Ans: He brought the news which was not true.
Or He brought the false news. 

13. HSLC EXAM 2010

a. Where does he live? Do you know it?
Ans: Do you know where he lives?
b. He is innocent. Everybody says this.
Ans: Everybody says that he is innocent.

14. HSLC EXAM 2011

a. The businessman is a miser. He has donated generously today. 
Ans: Though the businessman is a miser he has donated generously today. 
Or The businessman is a miser who has donated generously today. 
Or The businessman who has donated generously today is a miser. 
b. Why are you so late? Tell me.
Ans: Tell me why you are so late.

15. HSLC EXAM 2012

a. I speak the truth. I am not afraid of it.
Ans: I am not afraid of speaking the truth.
b. Walk fast. You will miss the train.
Ans: Walk fast or you will miss the train. Unless you walk fast you will miss the train. 

16. HSLC EXAM 2013

a. I have some duties. I must perform them.
Ans: I have some duties to perform.
b. This is my friend. His name is John.
Ans: This is my friend whose name is John. Or This is my friend John. 

17. HSLC EXAM 2014

a. The bird was very small. It could not fly.
Ans: The bird was so small that it could not fly.
Or The bird was too small to fly.
b. He is not intelligent. He is not brave.
Ans: He is neither intelligent nor brave.

18. HSLC EXAM 2015

a. I have lost the pen. You gave it to me.
Ans: I have lost the pen that you gave me.
b. Health is very important. It must not be neglected. 
Ans: As health is very important, it must not be neglected. 

19. HSLC EXAM 2016

a. The moon is round. It has been proved.
Ans: It has been proved that the moon is round.
b. Where does he live? Do you know it? 
Ans: Do you know where he lives?

20. HSLC EXAM 2017

a. Man is mortal. Everybody knows this.
Ans: Everybody knows that man is mortal.
b. Walk fast. You will miss the train.
Ans: Walk fast or you will miss the train.
Or Unless you walk fast you will miss the train. 

21. HSLC EXAM 2018
a. The boy is not brave. The boy is not intelligent.
Ans: The boy is neither brave nor intelligent.
b. The man created the trouble. The man was arrested.
Ans: The man who created the trouble was arrested by the police
Or The man was arrested by the police for he created the trouble.
Or The man was arrested by the police for creating the trouble.

22. HSLC EXAM 2019

a. The earth is round. We can prove it.
Ans: We can prove that the earth is round.
b. Where does he live? Do you know it?
Ans: Do you know where he lives?

23. HSLC EXAM 2020

a. Where has he gone? Do you know it?
Ans: Do you know where he has gone?
b. I finished the work. I was taking a rest. 
Ans: After finishing the work, I was taking a rest. Or Having finished the work, I was taking a rest. Or After I had finished the work, I was taking a rest.

Comments